Všechny pokrývky hlavy TONAK vyrábíme v TOP kvalitě. Aby však jejich životnost byla co nejdelší a mohly se dědit z generace na generaci, je třeba se o ně adekvátně starat.

Již při jejich nošení je zapotřebí dodržovat základní pravidla:

  • Pokud na výrobku není uvedeno jinak, nejsou klobouky odolné proti vodě. To znamená, že mrholení nebo trochu deště klobouku neuškodí. Není však náhradou deštníku.
  • Při cestování je potřeba akceptovat tvar klobouku a neskládat či jinak jej deformovat do kufru. Takže ideální je na převoz klobouková krabice či jej mít při cestě na hlavě.
  • Stejně tak udržovat klobouky v čistém prostředí a co nejvíce je ochránit proti ušpinění.

Když už se však něco stane, jak klobouky ošetřit?

Klobouky se nesmí prát ani chemicky čistit. V případě lokálního menšího umaštění lze výrobek čistit vlhkým hadříkem, a to pouze v místě skvrny – rozetřít a natvarovat do původního tvaru a nechat uschnout.

V případě mechanického ušpinění – zaprášení lze tento výrobek jemně přečistit žíněným kartáčem a osvěžit nad mírnou parou (nad napařovací žehličkou nebo varnou konvicí, vařící vodou z minimální vzdálenosti 30 cm). Rovněž při ztrátě tvaru lze tvar částečně obnovit napařením výrobku a natvarováním do původního tvaru opět nechat uschnout.

Pletené výrobky jako barety, vlněné klobouky či další vlněné čepice se nesmí prát, pouze chemicky čistit např. tetrachlorethylenem (perchlor) nebo nejlépe v čistírně.

Šité výrobky se rovněž nesmí prát, protože hrozí vysrážení materiálů a výrobek by se mohl deformovat. Skvrny je možné vyčistit vlhkým hadříkem nebo houbičkou běžnými rozpouštědly (např. technický benzín) s malým množstvím vody.

Jak skladovat pokrývky hlavy?

Klobouky i další pokrývky hlavy je ideální skladovat ve skříni, aby se na ně neprášilo. Klobouky pak buď na umělohmotné hlavě nebo položením okrajem vzhůru, což je obzvlášť důležité u klobouků s velkým okrajem. Ideálním skladovacím prvkem je pak klobouková krabice, kterou si můžete zakoupit v našem eshopu zde: https://www.tonak.cz/e-shop/kloboukove-krabice/

Správnou péčí vám klobouky a další pokrývky hlavy mohou dělat radost po mnoho let! Pokud si s čímkoliv nevíte rady, kontaktujte naše odborníky v prodejnách či na našich stránkách a sociálních sítích.